Po EPK 2012 je kultura pred novimi izzivi

Na majski okrogli mizi, poimenovani Mariborska kultura na razpotju, kjer so vidni mariborski kulturniki razpravljali o kulturi v mestu danes, so se ponovno dotaknili tudi izzivov, ki jih prinaša dediščina projekta Evropske prestolnice kulture (EPK 2012). O tem, kako razvijati kulturo v Mariboru, se mnenja med nekdanjimi nosilci projekta EPK 2012 razlikujejo.

Polemike in drugačna stališča o razvoju kulture v Mariboru, ki so odmevala tudi v javnosti, pa navsezadnje prinašajo tudi razmišljanja o iskanju primernih rešitev za dolgoročni in čim večji izkoristek pozitivnih učinkov EPK 2012.

Likvidacija Zavoda MARIBOR 2012, ki je skrbel za izvedbo Evropske prestolnice kulture, se namreč zaključuje. Nasledniki projekta EPK 2012 so sedaj pred nalogo, da osmislijo izzive in priložnosti, ki jih je prinesla uspešna realizacija Evropske prestolnice kulture.

Na spodnjih povezavah najdete v Večeru objavljeni članek o omenjeni okrogli mizi, kjer so mariborski kulturniki razpravljali o bodočih izzivih mariborske kulture. Hkrati lahko podrobneje preberete tudi javno izražene poglede nekdanjih nosilcev projekta EPK 2012 na opravljeno delo v letu prestolovanja evropski kulturi in po njem.