• Soft Control - Slovenj Gradec (foto Matej Kristovič)
  • Soft Control - Slovenj Gradec (foto Matej Kristovič)
  • Slovenjgraško poletje (foto arhiv Slovenjgraškega poletja)
  • Oživljeni zven preteklosti - Hugo Wolf
  • Otvoritev Slovenj Gradec (foto Mediaspeed)
  • Mož s krokarjem - Jože Tisnikar

Slovenj Gradec

Slovenj Gradec je z blizu sedem tisoč prebivalci predstavljal najmanjše partnersko mesto Evropske prestolnice kulture. Velja za središče Koroške. Mesto med mogočnimi gorami je v slovenskem kulturnem prostoru prepoznavno predvsem kot žarišče likovne umetnosti in točka, kjer bogato izročilo preteklosti podaja roko sodobnim utripom.

Likovna tradicija srednjeveških rezbarjev in baročnih mojstrov se je pretočila v mednarodno odmevno dejavnost Galerije likovnih umetnosti, ki jo Slovenj Gradec tudi s prireditvami pod pokroviteljstvom OZN uveljavlja daleč preko meja Slovenije. V Mestni občini Slovenj Gradec in v sosednji občini Ravne na Koroškem se je v letu 2012 pod okriljem Evropske prestolnice kulture odvilo 25 projektov s številnimi vzporednimi aktivnostmi in gostujočimi prireditvami. Vseh dogodkov je bilo več kot 100. Skozi vse leto 2012 je mesto obiskalo skoraj 52.000 obiskovalcev, nastopilo pa je več kot 3000 nastopajočih.

Med odmevnejše dogodke, ob katerih so v Slovenj Gradcu zaznali povečan obisk, spadata razstavi Angeli apokalipse srbskega umetnika Vladimirja Veličkovića in slovenjgraškega slikarja samouka Jožeta Tisnikarja ter mednarodna razstava Soft Control. Med programe, ki so v letu EPK nastali na novo in imajo za Slovenj Gradec trajnejšo vrednost, sodi prvo mednarodno solopevsko tekmovanje v interpretaciji samospevov Huga Wolfa.

Med že tradicionalne, a v letu 2012 tudi z mednarodno razsežnostjo nadgrajene vsebine v okviru programa EPK, sodijo Mirovniški festival, razstava domače in umetnostne obrti, poletno festivalsko dogajanje in Festival mlade literature Urška. Mesto je gostilo tudi nekaj t. i. mrežnih projektov z drugimi partnerskimi mesti, od Uf, industrije!, filmskih delavnic – Luksuz produkcije, Glasbe brez meja, Harmonij, festivala Slovenskih dnevov knjige, sodelovanja na Regionalnem knjižnem sejmu, Evropske pravljice, Skate festivala do Kulture na dlani, Klovnbufa in Obrazov notranje moči.