• Skriti vrt Situla (foto Jure Svent)
  • Uf, industrija
  • Rock Otočec (foto Gregor Secen)
  • Mesto Goga (foto Boštjan Pucelj)
  • Jazzinty (foto Jaka Ceglar)
  • Fotopub (foto Bostjan Pucelj)

Novo mesto

Novo mesto s skoraj štirideset tisoč prebivalci je središče Dolenjske, pokrajine, kjer se je rodil Primož Trubar. Ta luteranski duhovnik se je sredi 16. stoletja uveljavil kot začetnik slovenske tiskane besede. Posebno pomenljivo je bilo kulturno gibanje Novomeška pomlad, ki je nastalo po prvi svetovni vojni kot iztočnica ekspresionizma na Slovenskem.

Mesto se ponaša z osrednjo knjižnico in muzejem, označuje pa ga tudi preporod vizualno-izrazne kulture, tudi glasbe. V Mestni občini Novo mesto se je v letu 2012 zvrstilo 19 projektov in več kot 400 večjih in manjših dogodkov, ki jih je obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev.

Dogodki so se vrstili vse leto, festivali so si podajali roke. Novo mesto je z nekaterimi projekti sodelovalo tudi z drugimi partnerskimi mesti. Omeniti moramo festivala Jazzinty in Fotopub, ki sta oživila mestno središče, Rock Otočec in spektakel de-tonacija ČlovekA z bombami v režiji Matjaža Bergerja. Novo mesto so zaznamovali tudi pomembni projekti kulturne dediščine  in zgodovinski projekti, ki jih je zaokrožil Dolenjski muzej. Pomemben prispevek projektu EPK 2012 so bile tudi muzejska zbirka razvoja avtomobilske in prikoličarske industrije v okviru projekta Uf, industrija!, Veleblagovnica Situla, kjer so se zgodbe daljne preteklosti in dediščina Novega mesta srečale s sedanjostjo, ter Info točka EPK v Hostlu Situla, kjer so obiskovalci dobili vse potrebne informacije o Evropski prestolnici kulture in njenih prireditvah.