Kulturne ambasade | Mednarodno sodelovanje

Maribor je skupaj s partnerskimi mesti k sodelovanju povabil tuje kulturne ustanove in veleposlaništva iz držav EU pa tudi izven tega območja. Ves mednarodni ustvarjalni preplet EPK 2012 se je dogajal v okviru programske entitete Kulturne ambasade.

Glavni namen programa je bil v mesto privabiti umetniške in širše kulturne dogodke v duhu raznolikosti ter bogastva evropskih in svetovnih kulturoloških izrazov. Program je omogočil raznotere mednarodne kulturne izmenjave in pospešil sodelovanje z ustanovami v Mariboru in partnerskimi mesti – Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem.

V programu Kulturnih ambasad je svojo bogato kulturno dediščino predstavilo 31 držav z vsega sveta. Pri oblikovanju bogatih programov smo sodelovali s tujimi kulturnimi inštituti, veleposlaništvi držav, mednarodnimi kulturnimi ustanovami in nevladnimi organizacijami. Kot prvi so se programu priključili tuji kulturni inštituti, ki v Sloveniji delujejo v okviru mreže evropskih nacionalnih kulturnih inštitutov (EUNIC): Francoski inštitut Charles Nodier/Institut français Charles Nodier, British Council Slovenia, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Italijanski inštitut za kulturo, Goethe-Institut Ljubljana in Instituto Cervantes Ljubljana. V prvi polovici leta 2012 so se v Mariboru predstavile Estonija, Finska, Madžarska, Španija, Italija, Francija in Nemčija, drugo polovico leta pa so zaznamovali Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Latvija, Poljska, Portugalska, Slovaška in Velika Britanija. V programih smo sodelovali tudi z nekdanjimi, sedanjimi in bodočimi evropskimi prestolnicami kulture, kot so Gradec (2003), Ruhr (2010), Pecs (2010), Turku (2011), Guimarães (2012), Marseille (2013), Riga (2014) in Mons (2015). Poleg držav Evropske unije so svoje kulturne presežke predstavile tudi države izven tega območja, med drugimi tudi Indija, Iran, Izrael, Japonska, Kitajska, Mehika, Rusija, Srbija, Švica, Turčija, Brazilija, Kuba, Hrvaška in Makedonija.

Eden večjih dosežkov oddelka za mednarodno sodelovanje je nedvomno uspešno sodelovanje z japonsko nevladno organizacijo EU-Japan Fest Japan Committee iz Tokia. V letu 2012 smo tako povezali lokalne umetnike in kulturne ustanove z japonskimi ter uresničili 14 skupnih projektov. Aprila 2012 se je v Mariboru predstavil svetovno znani DJ Krush, na festivalu Dnevi poezije in vina na Ptuju pa so nastopili japonski pesniki, ki so na delavnicah skupaj s slovenskimi prevajali svojo poezijo. V Lutkovnem gledališču Maribor smo si lahko ogledali predstavo Avdicija za življenje gledališke plesne senzacije Betontanc, ki je nastala v sodelovanju z japonsko glasbeno skupino Original tempo na umetniških rezidencah v Tokiu in Ljubljani. Poleg mednarodne znane plesne skupine butoh Sankai Juku, ki se je v okviru programskega sklopa Terminal 12 septembra 2012 v SNG Maribor predstavila s plesno predstavo Tobari, je jesen v Lutkovnem gledališču Maribor zaznamovala japonska lutkovna tradicija: gostovalo je tradicionalno japonsko gledališče Edo Marionette in predstave gledališča japonskega režiserja in lutkarja Noriyukija Sawe. Vse predstave so spremljale tudi delavnice za otroke in animirani film japonskega oblikovalca in izdelovalca lutk Kihachira Kawamota. Zborček EPK je oktobra 2012 priredil tudi mednarodni zborovski koncert z japonskima zboroma, ki sta se nekaj dni mudila v Mariboru ter s tem prispevala k izmenjavi izkušenj med mladimi in vzpostavitvi trajnih prijateljskih stikov. V okviru kulturne ambasade Guimarães 2012/Portugalska smo postavili razstavo European Eyes on Japan/Japan Today vol. 14, ki je prikazala fotografije slovenskega umetnika Bojana Radoviča iz Novega mesta in portugalskega umetnika Joseja Pedra Cortesa. Ustvarjalca sta v enem mesecu v objektiv zajela svoj pogled na japonsko pokrajino. V okviru projekta Radar smo imeli priložnost občudovati modne stvaritve japonskega umetnika Kojija Tatsuna. V znamenju japonskih umetnikov je bil tudi letošnji Mednarodni festival računalniške umetnosti, ki je oktobra 2012 svoj bogat program otvoril z zasedbo Open Reel Ensamble iz Tokia. Fundacija EU-Japan Fest Japan Committee je svoj pečat z japonsko umetnico Seiko Mikami pustila tudi na mednarodni razstavi Soft Control.

Program Kulturnih ambasad je vključeval množico nastopov izjemnih gostujočih umetnikov. Izpostaviti je potrebno Marinski balet iz Sankt Peterburga, sodobne plesne produkcije STU iz Estonije, plesne skupine Gelabert Azzopardi iz Španije in plesne kompanije Bitef iz Srbije. Gostili smo tudi izjemnega mehiškega umetnika Jorgea Marína z razstavo Telo kot pokrajina. S svojo prisotnostjo sta nam polaskala tudi francoski pisatelj Jean-Claude Carriere in nobelov nagrajenec Jean-Marie Lehn. Naš program pa so popestrili tudi mladi glasbeni in plesni umetniki iz kitajskega Šanghaja in Chengduja ter turški plesalci s plesno predstavo Travelogue 2. Med zvenečimi glasbenimi imeni moramo izpostaviti madžarskega pianista Gergelyja Boganyija in mlado italijansko talentirano pianistko Martino Frezzotti. Evropska prestolnica kulture je gostila tudi več rezidenčnih umetnikov, kot so finski mojster vizualne umetnosti Markku Haanpää, Ottoprod iz Marseilla in belgijska pisateljica Caroline Lamarche, ki je v mestu ob Dravi gostovala že leta 2011, v času priprav na EPK. Gostili smo tudi pisatelja v rezidenci Fredyja Gareisa, ki je skoraj pol leta doživljal, razmišljal in pisal o naši Evropski prestolnici kulture.

Skozi vse leto smo v Mariboru in partnerskih mestih gostili mnoge visoke predstavnike evropskih institucij, tujih in domačih vlad in parlamentov ter kulturnih in izobraževalnih ustanov.