MARIBOR 2012 tlakoval uspehe novemu orkestru

Mednarodni orkester Ljubljana (Ljubljana International Orchestra – LIO) se čedalje bolj uveljavlja med mladimi glasbeniki in najboljšimi profesionalnimi umetniki, odkar je njegov predhodnik, Mariborski internacionalni orkester (MIO), ki je nastal prav pod okriljem Evropske prestolnice kulture 2012, uspešno nastopil v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Veliki Britaniji in Španiji.

Mednarodni orkester Ljubljana (Ljubljana International Orchestra – LIO), ki je novo ime simfoničnega orkestra Akademije Branimir Slokar, tako nadaljuje uspešno zastavljeno pot, ki je bila vzpostavljena prav v okviru EPK 2012. Poslanstvo orkestra je, kot pravijo njegovi ustanovitelji, da bi »Ljubljano predstavljal kot kozmopolitsko mesto, mesto mladih, krativcev in priložnosti. Sodelovanje z najboljšimi mednarodnimi solisti in dirigenti orkestru in mestu prinaša mednarodno prepoznavnost«.

Orkester in Akademija Branimir Slokar se bosta v prihodnje razvijala v partnerstvu Društva Delavnica, Centra urbane kulture Kino Šiška in Mestne občine Ljubljana.

Orkester se je s solistom violistom Giladom Karnijem in dirigentko Živo Ploj Peršuh že uspešno predstavil pred domačo publiko v dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, pa tudi v tujini.  Tako so nastopili v sloviti operi La Fenice v Benetkah in v dvorani St. John’s Smith Square v Londonu. Violist Gilad Karni, sicer vodja viol v orkestru Tonhalle Zürich, je gost svetovnih odrov. Sodeluje z dirigenti, kot so Daniel Barenboim, Claudio Abbado, Zubin Mehta in drugi.