Nadgradnja EPK-jeve Čevljarčkove poti prejela odmevno evropsko nagrado

V okviru Evropskega kulturnega foruma so v novembru 2013 prvič podelili nagrade za izjemne inovacije na področju informacijske in komunikacijske tehnologije za spodbujanje kulture, imenovane @diversity Awards. Nagrajena je bila tudi ideja za aplikacijo StoryGuides – Evropa skozi legende, ki je nadgradnja Čevljarčkove poti, uspešnega projekta, izpeljanega v sklopu Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Med več kot 250 predlaganimi idejami so v Bruslju izbrali 12 zmagovalnih, med njimi sta bili kar 2 slovenski, tudi StoryGuides – Evropa skozi legende. Snovalci nagrajene ideje so Matjaž Kotnik, Mitja Čander in Uroš Ahačič. Gre za nadgradnjo ideje, uporabljene v okviru Evropske prestolnice kulture, ki je na primeru Maribora preko mestne legende skušala otrokom približati zgodovino mesta.

Gre za idejo, kako iz zgodovine narediti zgodbo, ki zaradi drugačnosti predstavitve zgodovinskih dejstev ni zanimiva le za otroke, temveč tudi za odrasle. Kotnik nagrado razume kot priznanje, ki odpira vrata in nadaljuje, da to ni finančna nagrada, temveč nagrada, ki omogoča evropskim strokovnjakom, ki se ukvarjajo z aplikacijo, kulturo in poslom, pomoč pri prodiranju na trg. Dejstvo, da sta med 12 nagrajenci 2 slovenski ideji, je po Kotnikovih besedah »precej veliko priznanje slovenski ustvarjalnosti«, saj so ideje prijavili snovalci iz vseh 28 držav članic EU.

Nagrade @diversity Awards so podelili v štirih kategorijah: kulturno ustvarjanje, širjenje kulture, dostop do kulture in mlada kultura. Obe nagrajeni slovenski ideji sodita v kategorijo širjenje kulture. Nagrada je individualno strokovno usposabljanje na področju razvijanja poslovnih načrtov, pravnih vprašanj, pridobivanja sredstev, trženja in mreženja. Cilj je pridobiti sredstva za nagrajeno zamisel in jo tako preoblikovati v trajnostni projekt, izdelek ali storitev, torej z njo prodreti na trg.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je na podelitvi nagrad čestitala Slovencem. Na vprašanje, kako v Bruslju odmeva Evropska prestolnica kulture, ki je bila leta 2012 v Mariboru in partnerskih mestih, pa je komisarka za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da vsako Evropsko prestolnico kulture oceni posebna žirija. »Splošna ocena je bila zelo pozitivna, saj se je povečalo število turistov in izboljšala infrastruktura. Poleg tega menim, da bo imel projekt trajen učinek, saj jim je uspelo spremeniti način dojemanja kulture med ljudmi. Mislim, da je bil Maribor ena najboljših prestolnic kulture, kar sem jih kdaj videla,« je še dodala.