Pod okriljem EPK nastal roman o romski kulturi pri nas

Pričevanjski roman Dekle z bonboni je izšel v letu 2013 v okviru Urbanih brazd, programskega sklopa Evropske prestolnice kulture. Gre za kritično naravnano avtobiografsko zgodbo Romkinje Jasmine Ahmetaj, ki je prva spregovorila o ženskem vprašanju v romski skupnosti.

Kot so zapisali pri Urbanih brazdah, »gre za prvi roman, ki neposredno spregovori o romski kulturi, običajih, navadah, ritualih in samoumevnostih, in sicer ne le iz perspektive dekleta, ki želi, da prepoznamo svet, v katerega je ujeta, pač pa tudi iz perspektive otroka, najstnice, ki želi, da bi se naši svetovi približali romskim svetovom, da bi postalo prehajanje med identitetami manj boleče, manj brutalno in manj nasilno«.

Avtorica romana Jasmina Ahmetaj je romska aktivistka iz Maribora, ki deluje kot novinarka, izvajalka učne pomoči v okviru Romskega akademskega kluba in zagovornica romske skupnosti. V času EPK je aktivno delovala tudi pri Urbanih brazdah. Ahmetajeva v romanu »pripoveduje svojo življenjsko zgodbo in govori o svetu, ki ga ne poznamo in ga še nismo doživeli«. Medtem je soavtorica Marta Gregorčič »zapisovala klice po spremembah, da bi prekinila molk, da bi se dokončno reavtorizirale izkušnje romske najstnice, ženske, ki so bile desetletja, stoletja zamolčane«.