Zelena utopija ali kako je v okviru EPK nastal prvi urbani eko vrt pri nas

Dokumentarec Zelena utopija prikazuje zgodbo o nastajanju prvega skupnostnega urbanega eko vrta v Sloveniji. Projekt Skupnostnega urbanega vrtnarstva je bil eden izmed osrednjih in odmevnejših projektov Urbanih brazd, programskega sklopa EPK 2012. Dokumentarni film, pod katerega sta se podpisala režiserja in scenarista Urban Zorko in Marko Kumer – Murč, so premierno predvajali septembra 2013 v Mariboru.

V dokumentarcu Zelena utopija, ki je nastal v okviru Življenja na dotik (ŽnD), enega od štirih programskih sklopov EPK, je predstavljena zgodba o prvem ekocertificiranem, celostno urejenem skupnostnem urbanem vrtu v Sloveniji, ki je bil postavljen prav v Mariboru, evropski prestolnici kulture 2012.

Ekipa ŽnD je dvanajst mesecev dokumentirala nastajanje urbanih vrtov, obenem pa spremljala nastajanje skupnosti, ki se je izoblikovala v okviru tega trajnostno naravnanega projekta.

Dokumentarec, ki je zaradi infiltracije v nastajajočo družbo, enoletnega časa snemanja in vztrajnega terenskega pristopa za slovenske razmere redkost, v ospredje postavlja štiri zgodbe. Te odkrivajo ljubezen do narave, nova prijateljstva, pa tudi manj prijetne plati povezovanja v novonastali skupnosti.

Vrt, ki je postavljen v mariborski Borovi vasi, zdaj deluje v okviru društva Urbani eko vrt.

Zelena utopija – Trailer